Dizüstü bilgisayarda Ubuntu çalışma ortamım
Çok uzun süredir özellikle MacBook ortamlarında MacOS işletim sistemlerinde paylaşımlar görmekteyim. Tam 1 yıl önce aldığım dizüstü ve üzerindeki çalışma ortamını az çok anlatmak istemekteyim. Bu tip konular soru olarak çok fazla sorulmakta. Bu nedenle bu tarz yazıların ilgi çektiğini düşündüğüm ve kalıcı bir yerde kalmasını istiyorum. Tabi video çekme konusunda başarılı olabilsem bu daha ilgi çekeceği açık ama bu şekilde de devam edebiliriz.
Dizüstü Bilgisayar
Dizüstü bilgisayarı olarak daha öncesinde iki “Lenovo Thinkpad” kullanıcısı olarak aslında pek bir derdim yoktu. GNU/Linux sistemlerle uyumsuzluğu bulunmadığı için sorun yaşamadan kullanıyordum fakat özellikle evde de dahil olmak üzere hafif ve daha fazla tanışabilir sistem istediğim için “Samsung Galaxy Book Ion” tercih etmek istedim.
Cihaz resmi olarak GNU/Linux desteği olmamasına rağmen dahili hoparlör ve parmak izi okuyucusu dışında problem olmadan çalışabilmektedir. Bu iki donanım için malesef ki şuan resmi bir sürücü bulunmamakta. Ses konusunda alternatif bir yöntem ile çözüm sunulsa da parmak izi okuyucusu malesef ki kullanılamıyor.
Cihaz kendi içerisinde 256 GB SSD, 8 GB RAM ve i5–10210U işlemciyi barındırmakta. Daha önceki cihazlarımda 1 TB disk, 32 GB RAM kullanan birisi olarak mobil kullanım için feragat edilebilecek bir konfigürasyon olarak düşünmekteyim. Hali hazırda normal kullanımda aktif olarak kullandığım evde 4. nesil intel i5 bulunan başka bir SFF yani minipc’ye yakın bir bilgisayarım da bulunmakta ve onu 3 monitöre bağlı şekilde kullanmaktayım.
İşletim Sistemi
İşletim sistemi tercihi olarak Ubuntu’dan yana olduğumu söylemek isterim. Kendi içerisindeki GNOME desteği, güncel ve kararlı yapısı ile Ubuntu’yu tercih ettiğimi söyleyebilirim.
Laptop’un trackpad’indeki özellikleri nedeniyle GNOME’u tercih ettim. Masaüstü makinemde ise Kubuntu yani KDE’yi tercih etmekteyim. Her ikisi de kendi koşulu için memnun olduğumu söylemek isterim.
Web Tarayıcısı
Web tarayıcısı olarak aktif olarak Google Chrome kullanmaktayım fakat alternatif olarak Mozilla Firefox’u da sistemimde tutmaktayım. Chrome’u geçmiş sorgularıma da erişebilmek ve çeşitli eklentiler için kullanmaktayım. Bazı durumlarda ek araştırma yapmak için Firefox’u kullandığım için bu tarayıcıdan da vazgeçmiyorum. Tarayıcı eklentileri ile ilgili belki başka bir zaman ek yazı yazabilirim.
Geliştirme ortamı
Geliştirme ortamı için en önemli nokta yazılım geliştirilecek editör. Eski dönemlerde Geany’yi çok sevip kullanan birisi olarak birkaç yıldır aktif olarak “VSCode” kullanıcısı oldum. Özellikle “Uzak Bağlantı” özelliği sanal makineler ve konteynırlar için hayat kurtarıcı özelliklere sahip ve oldukça hızlı. Eklentiler için belki başka bir zaman ek yazı yazabilirim.
Geliştirme ortamındaki en önemli ikinci bileşen olarak API istemcisi olarak görülebilir. Elbette “curl” CLI uygulaması bu işi layığıyla yapmasının yanında kolleksiyon tanımlamalar için “Insomnia” kullanılmasını önermekteyim. Küçük işler için VSCode üzerindeki Thunder Client’ı da kullandığım oluyor her ikisi de paralel kullanım şeklinde düşünebiliriz.
Terminal uygulaması
GNU/Linux diyince akla gelen en önemli noktalardan birisi de terminal uygulaması. Bu ihtiyaç için bir çok terminal uygulamasını hibrit şekilde kullanıyorum. Bir işe başlayacakken yeni bir “terminator” uygulamasını başlatarak ekranı istediğim şekilde bölerek çalışmayı tamamlayabiliyorum. Normal kullanımda F12 kısayolu atadığım “guake” uygulaması ile üstten akan şekilde terminali kullanabiliyorum. Ayrıca çeşitli kısa işlerim için “GNOME Terminal”’i de kullandığım oluyor. Bu uygulama yerini yakın zamanda sanırım Gnome Console’a bırakacak ve oradan da devam ederim sanırım.
Metin düzenleyici
Metin düzenleyici sektöründe de 2 uygulama kullanmaktayım. Birincisi düz metin yazmak için “Gedit” diğeri de Markdown oluşturmak için kullandığım “Typora”. Her ikisi de kendi alanında yeterli seviyede kullanılabilmekte.
Sanallaştırma ve Konteynır
Kendi ortamımda sanallaştırma için hem “VirtuaBox” hem de “VirtManager” kullanıyorum. İkisi aynı anda çalışmadığı için genellikle kendi işlerim için KVM tabanlı VirtManager’ı kullanıyorum. Nedeni ise Proxmox veya herhangi bir sanallaştırma altyapısı ile daha uyumlu olduğu için kendi makinemde de bu çalışmaları yapabilmek için fayda sağlayabilmekte. Tabi ki 8 GB RAM’e sahip bir makinede çok detaylı bir sanallaştırma kullanılmayacağını da söylemek isterim. Bunun için genellikle masaüstü makinemi kullanıyorum.
Konteynır sistemi için ise geçen ay Linux sistemlere gelen “Docker Desktop” kullanıyorum tabi ki arkaplanda docker ve docker-compose kullandığını bu yazıda belirtmeme gerek yok sanırım.
Verimlilik araçları
Bu kısım da oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Not alma için bir çok uygulama kullandım ama hala bile teke düşürmediğimi söyleyebilirim. Kullandığım uygulamalar ve kullanım amaçlarımdan bahsedeceğim.
“Todoist” uygulaması ile başlayacağım. Tam olarak kendi işini yapan uygulama ücretsiz sürümü ile label ve zamanlara göre görevler oluşturabilmeyi sağlıyor. Kendi kişisel görevler ve iş ile ilgili temel görevleri bu uygulama üzerinde oluşturup mobil ve tablet uygulaması ile de senkron şekilde kullanmayı verimli buluyorum. Görüntü olarak Microsoft ToDo’yu daha çok sevsem de tamamen silerek tek todo uygulamasına geçiş yaptım.
“Notion” uygulaması da özellikle iş ile ilgili notlar alırken farklı sayfalarda düşüncelerimi toplayabildiğim güzel bir uygulama. Yine ücretsiz sürümüyle mobil-tablet ve bilgisayar ile entegre şekilde daha çok iş ile ilgili notları tutabildiğimiz güzel bir alan.
“Zoho Notebook” uygulaması ise iş harici konularda yani kişisel alanda notlar aldığım, kategorilendirilen ve tablet ile çizimleri de kolaylıkla yapılabilen uygulama. İş ile Notion’dan ayırarak verimli bir şekilde kullandığımı düşünüyorum.
“Google Keep” ise özellikle web tarayıcısı ile entegre olarak basit kullan-at post-it vari bir not özelliği sunuyor ve o şekilde kullanıyorum. Özellikle uzun süreli notları burada almama ve tutmamaya çalışıyorum.
Uygulama olarak kullanmamakla birlikte web sayfalarını ise GetPocket ile arşivleyip özellikle web tarayıcıdan kaydedip tablet üzerinden sonrasında okuma yaptığım oluyor. Verimlilik açısından gerçekten güzel bir şey.
Mesajlaşma uygulaması
İş ile ilgili mesajları iş arkadaşlarımla ortak şekilde kullandığımız için “Mattermost” uygulaması üzerinden yapıyoruz. İş dışı konular için de “Whatsapp” kullanımım bulunmakta. Telegram’a bakmayalı epey zaman olduğunu söylemek isterim.
Müzik uygulaması
Bunun için de Youtube Premium üyesi olarak “Youtube Music” uygulamasını kullanıyorum ve oldukça beğenmekteyim.
Bir çok başka uygulama da kullanıyorum fakat özetle temel uygulamaları anlatmak istedim. Umarım birilerine faydalı olacaktır.